Operacja wyłonienia stomii sama w sobie nie stanowi wskazania do wdrożenia w codzienne życie jakiejś specjalnej diety. Pacjent, obserwując swoje ciało, sam po pewnym czasie wie, który produkty spożywać, a których lepiej unikać. Jednak dobierając odpowiednie produkty i postępując zgodnie z zaleceniami dietetycznymi można regulować wydalanie treści jelitowej, a także jej konsystencję, a to z kolei poprawia samoocenę i samopoczucie pacjenta, a także chroni przed takimi dolegliwościami, jak biegunki, zaparcia, nudności, wzdęcia. Bezpośrednio po operacji pacjent z wyłonioną stomią pozostaje na czczo. Potem wprowadza się dietę lekkostrawną, taką, która pokryje zapotrzebowanie pacjenta na takie składniki odżywcze jak białko, witaminy, sole mineralne. W miarę gojenia się rany i powrotu pacjenta do pełni sił zaczyna się wprowadzać urozmaicone posiłki według zasad:
- Nowe produkty wprowadzane muszą być pojedynczo i w odpowiednich ilościach (na początku najlepiej niewielkich)
- Po wprowadzeniu nowych produktów należy obserwować reakcję przewodu pokarmowego
- Jeżeli jakiś nowy produkt nie jest tolerowany i pojawiają się wzdęcia, nudności, biegunki, czy zaparcia, należy przerwać jego podawanie
- Ponownie można spróbować włączyć do diety produkt poprzednio nie tolerowany po kilku dniach
- Jeżeli produkt ten nadal jest nie tolerowany, należy wykluczyć go z diety.
Podstawowe zalecenia dietetyczne:
Kiedy pacjent już odzyska siły i wyjdzie ze szpitala powinien trzymać się zaleceń dietetycznych jakimi są:
- spożywanie minimum trzech posiłków dziennie w zbliżonych odstępach czasu
- wypijania ok. 2l itrów płynów dziennie (najlepiej wody, nie napojów gazowanych, bo te zwiększają produkcję gazów i mogą doprowadzić do wzdęć)
- unikanie pokarmów pobudzających perystaltykę jelit (np. groch, fasola, duże ilości pokarmów mlecznych)
- ograniczenie spożycia słodyczy i tłuszczów
- dbanie o zapewnienie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych przyjmowanych z pożywieniem
- unikanie potraw smażonych i pieczonych
- staranie się o niejedzenie w pośpiechu
- spożywanie głównie potraw gotowanych
- nie spożywanie pokarmów zawierających konserwanty lub barwionych sztucznie
- alkohol (może powodować wzdęcia i przykry zapach)
- napoje gazowane (mogą powodować wzdęcia i nadmierną produkcję gazów)
- warzywa i owoce w nadmiernej ilości (mogą powodować biegunki i nadmierną produkcję gazów)
- czekolada (i produkty, które ją zawierają - zwiększa produkcję gazów, odpowiada za nieprzyjemny zapach stolca i może powodować zatwardzenia)
- jaja (w nadmiernej ilości - powodują przykry zapach)
- ostre przyprawy (mogą powodować biegunki)
- posiłki bogate w tłuszcze oraz wzmagające perystaltykę jelit
- biegunki
- zaparcia
- nadmierne odchodzenie gazów
- groch, fasola, bób, kalafior, brukselka, cebula, czosnek
- karp, mintaj, śledź, sardynki i inne ryby, szczególnie w zalewach, w occie
- gazowane napoje, alkohol
- jaja
- grzyby
- sery pleśniowe
- potrawy smażone
- pietruszka
- żurawina
- sałata
- jogurty
Źródło:
- Jarosz M., Żywienie chorych ze stomią, PZWL, Warszawa 2007