DIETA - czy po zabiegu coś się zmieni?

Operacja wyłonienia stomii sama w sobie nie stanowi wskazania do wdrożenia w codzienne życie jakiejś specjalnej diety. Pacjent, obserwując swoje ciało, sam po pewnym czasie wie, który produkty spożywać, a których lepiej unikać. Jednak dobierając odpowiednie produkty i postępując zgodnie z zaleceniami dietetycznymi można regulować wydalanie treści jelitowej, a także jej konsystencję, a to z kolei poprawia samoocenę i samopoczucie pacjenta, a także chroni przed takimi dolegliwościami, jak biegunki, zaparcia, nudności, wzdęcia. Bezpośrednio po operacji pacjent z wyłonioną stomią pozostaje na czczo. Potem wprowadza się dietę lekkostrawną, taką, która pokryje zapotrzebowanie pacjenta na takie składniki odżywcze jak białko, witaminy, sole mineralne. W miarę gojenia się rany i powrotu pacjenta do pełni sił zaczyna się wprowadzać urozmaicone posiłki według zasad:

  1. Nowe produkty wprowadzane muszą być pojedynczo i w odpowiednich ilościach (na początku najlepiej niewielkich)
  2. Po wprowadzeniu nowych produktów należy obserwować reakcję przewodu pokarmowego
  3. Jeżeli jakiś nowy produkt nie jest tolerowany i pojawiają się wzdęcia, nudności, biegunki, czy zaparcia, należy przerwać jego podawanie
  4. Ponownie można spróbować włączyć do diety produkt poprzednio nie tolerowany po kilku dniach
  5. Jeżeli produkt ten nadal jest nie tolerowany, należy wykluczyć go z diety.

Podstawowe zalecenia dietetyczne:

Kiedy pacjent już odzyska siły i wyjdzie ze szpitala powinien trzymać się zaleceń dietetycznych jakimi są:

  • spożywanie minimum trzech posiłków dziennie w zbliżonych odstępach czasu
  • wypijania ok. 2l itrów płynów dziennie (najlepiej wody, nie napojów gazowanych, bo te zwiększają produkcję gazów i mogą doprowadzić do wzdęć)
  • unikanie pokarmów pobudzających perystaltykę jelit (np. groch, fasola, duże ilości pokarmów mlecznych)
  • ograniczenie spożycia słodyczy i tłuszczów
  • dbanie o zapewnienie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych przyjmowanych z pożywieniem
  • unikanie potraw smażonych i pieczonych
  • staranie się o niejedzenie w pośpiechu
  • spożywanie głównie potraw gotowanych
  • nie spożywanie pokarmów zawierających konserwanty lub barwionych sztucznie
Poniżej wypisane są pokarmy, których pacjent ze stomią powinien unikać. Są to:
  • alkohol (może powodować wzdęcia i przykry zapach)
  • napoje gazowane (mogą powodować wzdęcia i nadmierną produkcję gazów)
  • warzywa i owoce w nadmiernej ilości (mogą powodować biegunki i nadmierną produkcję gazów)
  • czekolada (i produkty, które ją zawierają - zwiększa produkcję gazów, odpowiada za nieprzyjemny zapach stolca i może powodować zatwardzenia)
  • jaja (w nadmiernej ilości - powodują przykry zapach)
  • ostre przyprawy (mogą powodować biegunki)
  • posiłki bogate w tłuszcze oraz wzmagające perystaltykę jelit
Najczęściej pojawiającymi się dolegliwościami z przewodu pokarmowego u osób ze stomią są:
  • biegunki
  • zaparcia
  • nadmierne odchodzenie gazów
Produkty, które wzmagają odchodzenie gazów i ich nieprzyjemny zapach, czyli takie, których osoby ze stomią powinny spożywać mniej lub unikać, to:
  • groch, fasola, bób, kalafior, brukselka, cebula, czosnek
  • karp, mintaj, śledź, sardynki i inne ryby, szczególnie w zalewach, w occie
  • gazowane napoje, alkohol
  • jaja
  • grzyby
  • sery pleśniowe
  • potrawy smażone
Znane są także produkty, których spożycie pomaga w omawianej dolegliwości. Produktami likwidującymi nieprzyjemne zapachy są:
  • pietruszka
  • żurawina
  • sałata
  • jogurty
Pacjent, u którego występuje częste i głośne oddawanie gazów powinien stosować się do przytoczonych powyżej zaleceń dietetycznych.

Źródło:

  1. Jarosz M., Żywienie chorych ze stomią, PZWL, Warszawa 2007